Home

Bestelformulier

 

Aardbei

Aartsengelwortel

Abrikoos

Agrimony

Andijvie

Anijs

Basilicum

Berk

Boerenwormkruid

Bonenkruid

Bosbes

Braam

Brandnetel

Cichorei

Dadel

Dille

Dragon

Duizendblad

Eik

Ereprijs

Framboos

Gerst

Gezegende Distel

Goudsbloem

Guldenroede

Hazelaar

Heemst

Helmkruid

Herderstasje

Hulst

Hyssop

Iers Mos

Kamille

Kattedoorn

Klein Hoefblad

Klit

Knoflook

Kokosnoot

Kool

Koriander

Lavendel

Lelietje van Dalen

Lepelblad

LieveVrouweBedstro

Longkruid

Madelief

Marjoraan

Maretak

Meidoorn

Melisse

Mierik

Moeras Spirea

Nagelkruid

Ogentroost

Paardenbloem

PaardenKastanje

Peen

Pepermunt

Pinksterbloem

Populier

Ramenas

Robertskruid

Ruit

Salie

Sanikel

Selderij

St. Janskruid

Sleedoorn

Sleutelbloem

Smalle Weegbree

Stinkende Gouwe

Thijm

Ui

Valeriaan

Valkruid

Venkel

Viooltje

Vlier

Vrouwenmantel

Walnoot

Witte Dovenetel

Witte Munt

Zeepkruid

Zuurbes

 

   

Peterselie

 

Petroselinum crispum

 
 

Recept

Bouquet Garni

Een Bouquet Garni is een Bosje van diverse kruiden dat wordt meegetrokken in de Bouillon en andere gerechten en Sauzen.

De kruiden worden samengebonden in een Bosje of worden in een katoenen zakje gestopt en meegekookt met gerechten als Bouillon, Maaltijdsoepen, Eenpansmaaltijden of Smoorgerechten en Sauzen. Vr het opdienen wordt het Bouquet Garni uit de pan verwijderd.

Een Klassiek Bouquet Garni bestaat uit Peterselie, Tijm en Laurierblad. Neem enkele takjes Tijm, wat Peterselie en een Laurierblad en bind dit samen met een touwtje van Sisal. Stop het bij het begin van het koken in het Gerecht en verwijder het als het Gerecht klaar is.

 Afhankelijk van het Gerecht kunnen ook kruiden als Salie, Rozemarijn, Selderij, Dragon, Bonenkruid, Basilicum en Kervel gebruikt worden. Daarnaast behoren tot de mogelijkheden het Groen van de Prei, Knoflook, Wortel en Citroenschil. De Kleine Pimpernel, in Nederland minder gangbaar dan in Engeland en Duitsland, kan ook in het Bouquet verwerkt worden.

 
De Peterselie en de Selderij zijn vanouds bekend als Liefdeverwekkende middelen. Zij stimuleren de klieren en de nieren. Peterselie als medicijn werd al in de oudheid gebruikt  om de koorts te remmen, zij is heilzaam bij ontstoken ogen, stimuleert de Spijsvertering en reinigt het bloed door huid en nieren.

Ook van de Peterselie kan je thee zetten, je kan de Plant in zijn geheel gebruiken, dus met Wortel, Steel en Blad. Ook in de Soep is hij Heerlijk!

Voor de ontstoken ogen wordt de Peterselie niet inwendig maar uitwendig gebruikt: Maak thee van de gehele Plant, 10 minuten laten koken, af laten koelen en de ogen ermee uitwassen.

De plant groeit op rijke, vochtige en diep gespitte grond in de volle zon of iets in de schaduw. Of zet hem in een Grote pot samen met andere Culinaire kruiden, U zult er veel Plezier van hebben. Maar let op ongedierte bij de pluk. Gebruik eventueel een mengsel van water en Pyretrium (van Bayer) om te bestrijden tijdens de Groeiperiode. De kiemtijd van de zaden  is relatief lang, maar volgt u de wijze zoals ik heb beschreven dan is de kieming van alle zaden altijd tussen de 5 en de 12 dagen.

 

 

web counter